JOOTRH: Renal unit

Maanantaina aloitimme viikon tutustumisen sairaalan munuaisyksikössä, jonne potilaat tulevat dialyysiin sekä sairaalan osastoilta että kotoa. Yksikössä työskentelee 7 hoitajaa, joista 3-5 aamuvuorossa ja 2 illassa. Viikonloppuisin (ja nyt myös pääsiäisenä) yksikkö on kiinni, jolloin joku hoitajista on kuitenkin kotoa kutsuttavissa hätätapauksia varten. Sairasvakuutus korvaa potilaille kaksi dialyysikertaa viikossa, kolmannesta he joutuvat maksamaan itse 75 dollaria sellaisen halutessaan. Isolla osalla potilaista on tilapäinen tai pysyvä keskuslaskimokatetri dialyysiä varten, sillä fistelin rakentaminen maksaa 500 dollaria ja se voidaan tehdä vain Nairobissa tai Mombasassa. Päivän aikana hoidetaan n. 8-12 potilasta. Kaikenkaikkiaan dialyysissä käyviä potilaita on 35-30. Osastolla on 9 toimivaa dialyysilaitetta, mutta osaan laitteista ei ole osastolla tällä hetkellä sopivaa bikarbonaattia. Peritoneaalidialyysiä ei tehdä ollenkaan, sillä se maksaisi 100 dollaria päivältä.

















Munuaistensiirtoja tehdään täällä harvoin, sillä elinluovuttajan tulee löytyä omasta suvusta. Yleistä elinluovutussysteemiä ei ole. Lisäksi vakuutus maksaa vain n. puolet operaation hinnasta eikä kata ollenkaan hyljinnänestolääkitystä, joka maksaa n. 400 dollaria kuussa.

Aamuisin siivooja ei päästä meitä sisään ennen 7:30, koska hänellä on luuttuaminen kesken. Sitten saamme aamusta riippuen odotella välillä pitkäänkin, että insinööri suvaitsee tulla paikalle ja laittaa koneet päälle. Välillä enismmäiset dialyysit pääsevät alkamaan yhdeksältä, välillä kymmeneltä. Osa potilaista on kuitenkin odottamassa käytävällä samaan aikaan meidän kanssa.






Kommentit

Suositut tekstit